sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Haas F1-Team?

Yhdysvaltalainen Nascar-tallin omistaja Gene Haas ilmoitti saaneensa Kansainväliseltä autoliitolta FiA:lta lisenssin Formula ykkösiin ensi kaudelle.

Hyvä vai huono uutinen? 

Ehdottomasti hyvä uutinen. Toivottavasti hanke menee suunnitellusti eteenpäin ja ensi kaudella todella nähtäisiin uusi, toivottavasti kilpailukykyinen talli, lähtösuoralla. Ja varmasti myös yhdysvaltalainen kuski. 

Viimeisin "jenkki" kuski on ollut Toro Rosson Scott Speed. Valitettavasti hän ajautui pieneen nyrkkitappeluun tallipäällikkönsä kanssa ja sai potkut Toro Rossolta. 

Hänet korvattiin muuan Sebastian Vettelillä...

Pieni, harmaa synkkä pilvi hankkeen yllä on. Tämä pieni, harmaa pilvi on Bernie-setä. Hän itse sanoi Haasille, että "tämä lysti maksaa sitten neljän vuoden aikan sen biljoona taalaa"...Yliammuttu arvio tai ei, mutta joka tapauksessa lysti ei ole halpaa. Ei ihme, että viimeisin yhdysvaltalaisten yritys, tulla F1:iin kaatui ennen aikojaan...

Miksi tämä harmaa, pieni mies tekee niin vaikeaksi F1-tallien olemassaolon? Tällä hetkellä niin, Marussia, kuin Caterham tahkoavat miinus tulosta Bernien isännöimässä sarjassa. Ja todennäköisesti toinen näistä talleista tai molemmat lopettavat toimintansa ja laittavat lapun luukulle lähivuosina.

Ymmärrän, että kirstun tulee olla täynnä rahaa sarjaan tultaessa ja, että taloudellisten asioiden täytyy olla kunnossa. Yhdysvalloista varmasti löytyy rahaa ja sijoittajia. Mutta se vaara jumittua Caterhamin kaltaiseksi "nolla" talliksi arveluttaa sijoittajia. Alla olevasta F1:n tulonjaosta voi päätellä näin tyhmempikin, että jotain korjaamista siinä voisi ehkä olla...

Eli nuo "plussat" ovat pelkästään korvauksia talleille pelkästä osallistumisesta sarjaan. Ferrari kuittaa 99 miljoonaa taalaa pelkästään, että ottaa osaa sarjaan...Ei huono bisnes kärkitalleille.

Red Bull   90 +72 
Mercedes   80 + 20 
Ferrari   72+ 99
Lotus   65  
McLaren   62 + 12 
Force India   59
Sauber   53 
Toro Rosso   50 
Williams   47 + 9
Marussia  20 
Caterham   NOLLA TAALAA..!

Totuus on, että F1-tallit ovat suuryrityksiä ja yritysten tarkoitus on saada edes jonkinlaista voittoa toiminnastaan. Kukaan ei tule sarjaan pelkästään tukemaan taloudellisesti Bernien eläkepäiviä...  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti