tiistai 29. huhtikuuta 2014

F1 ilman kuskia?

F1-sarjan nykykuljettajista Ferrari-tallin Kimi Räikkönen on taidoiltaan lähimpänä formulasarjan legendaa Ayrton Sennaa, vertaa McLaren-tallin kilpailutoimintojen johtaja Eric Boullier.
                                                                                                                                  

Mielipiteitä on monia, mutta Boullierin mielipide ei ole varmaan kaukana totuudesta.

Nykyinen suuntaus F1 :ssä vie koko ajan lajia kauemmaksi näistä "vanhan ajan perstuntuma" kuskeista. Eli juuri niistä kuskeista, kuten Ayrton Senna, jotka ajoivat kilpaa pelkästään taidoillaan nopeasti. Ei siis autonsa teknologian avustamana.

Muistaakseni Helmut Marko lausui, kun media oli siirtämässä Kimiä Vettelin kaveriksi Red Bullille" että mites se tilanne, kun toinen kuski istuu iltakymmeneen insinöörien kanssa ja toinen lähtee kisan jälkeen kotiin?" Ne tilanteet aiheuttaisivat kuskien kesken riitaa Helmutin mielestä. Varmaankin. Se on totta.

Mutta minkä ihmeen vuoksi kuskin täytyisi istua iltakymmeneen analyisoimassa autoaan? Juuri sen vuoksi, koska nykyiset kilpurit muistuttavat yhä enemmän lähinnä avaruussukkulaa kuin autoa. 

Nykyisin kuskit tarvitsevat analyysiä, analyysin perään. Perstuntuma puuttuu. Ja se suuntaus ei ole mielestäni oikea. 

Viime vuonna Kanadan Gp:n yhteydessä Bo77as sanoi hyvin hienosti, että hän ajoi Karting aikoinaan vesisateella aina slikcksit alla. Ja se perstuntuma toi hänelle juuri siinä aika-ajoissa ruudun 3.

Nyt tuo oikea kilvanajo on muuttumassa teknolgian kilvanjuoksuksi, missä kuljettajan osuus vähenee koko ajan...Ja se ei ole missään mielessä oikein .EI OLE.

Onko F1 kymmenen vuoden kuluttua siinä tilassa, että kuski istuu kabiinissa pelkästään ohjailemassa erillaisia tietokoneohjelmia samalla, kun "kilpuri" kiertää rataa yksinään ? Vai tarvitaanko siinä vaiheessa enää edes koko kuskia ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti